5års kontroll & glasögon

Igår hade vi 5 års kontroll för lilla Selin. Jag kan inte fatta att jag fått välsignelsen av att vara mamma till en så underbar och härlig liten tjej i 5 hela år Allahummabarik – Må Gud skänka henne ett långt och friskt liv. SÅ hur är det att ha en femåring då?Eller rättare sagt MIN 5 åring! Weeeell Bvc sköterskan sa ‘’ni kan inte ha några hemligheter längre va’’ och det säger väl allt. Vi måste nog lära oss kinesiska för ungen förstår allt vi säger vilket språk vi än väljer, allahummbarik. Språkbegåvad, likt sin mor såklart, höhö. Hur som helst, kontrollen gick bra, fram till att hon skulle göra ögontestet. Jag kände själv hur klumpen i magen började växa, redan vid 4 årskontrollen fick vi en liten varning om att det kan vara något med hennes syn men att vi skulle vänta till 5 årskontrollen, så igår var det dags.

Hon såg det man skulle se på raden för femåringar MEN det var när hon skulle prova med ett öga som det blev knasigt. Hon ser suddigt med högra ögat säger hon, exakt som mig .. Jag har ju -3 på höger öga och har sedan jag varit fem år behövt ha glasögon pga det. Dem försökte även korrigera min syn med ett ögonplåster som skulle träna upp det ögat och ni kan ju gissa vad som hängt med mig sedan min barndom; Ögonplåstret som jag blev retad för, mina glasögon som jag blev retad för och alla läkarbesök och ständiga försök i att identifiera vad som var fel på mina ögon är det som gjort mig så fobisk för sjukhus bland annat. Jag vet att det finns VÄRRE saker okej, men detta är så smärtsamt för mig .. 

Vi fick remiss till ögonläkare, jag får ont i magen bara av att skriva orden. Jag vet att det är så mycket större i mitt huvud och att mååånga barn har glasögon och fungerar hur bra som helst. Jag hade bara önskat av hela mitt hjärta att mina barn skulle slippa. Jag vet att alla inte behöver gå igenom det jag gick igenom, men som 30 åring är detta något som ÄN idag gnager på mig. Idag har jag glasögon för första gången på flera månader, tänker att jag måste vänja mig för att sedan kunna vara neutral inför Selin om hon själv skulle behöva det. Jag har dock börjat fundera på att kanske göra ögon operationen, är det någon av er som har erfarenhet av det?

14 reaktioner till “5års kontroll & glasögon

 1. Jag har gjort det och tyckte att det var sååå skönt att slippa glasögon och linser. Att bara vakna upp på morgonen och kunna se klart. Så värt det. Nackdelen har varit att ögonen har blivit mer ljuskänsliga och lite mer torra. Mörkerseendet har också försämrats något tycker jag.

  Gilla

 2. Assalam aleikum pärla jag är optiker och vi undersöker bara över 8 år. Men jag kan säga tiderna ändrats ändå mycket. Glasögon är mer mode och jag sett flera barn som vill ha glasögon som deras kompisar har eller större syskon har. Seeeeenn ok om det äe något dem retas för så hade jag satt linser på mutt barn. Galet ja beror på barnets mognad men i början hade jag valt att vi föräldrar ska sätta på sen lärt barnet. Jag haft en 10 åring som jag lärt upp att sätta in linser på.

  Må Allah underlätta, inget är lätt och det är ok att känna det är tufft. Med din dotter hjärtat kan du ge dem råden och pepp som du behövde när du var liten. Du förstår hennes kanske motvilja men försööök också låta henne inte uppleva din oro. ”pokerface glader”.

  Må Allah välsigna er!

  Gilla

 3. Hej! Opererade mig på vår semester i Turkiet på en jättefin och noggrann klinik för 13 år sedan och är så nöjd! Jag hade -4 på bägge ögonen och astigmatism, hade haft dålig syn sedan 5-6 års åldern. Läkaren valde den operation som var minst riskfylld för mig då jag hade så dålig syn. Operationen gjorde inte ont ett dugg dock när bedövingen släppte kom smärtan , dock hade jag ögondroppar och smärtatillande. Du får räkna med att bära solglasögon i ca 2 v. Kan säga att priset är mer än halva priset än i Sverige och så får du semester på köpet men rek barnvakt! Själva operationen tog kanske ca 30 min. Bra att du gör det nu då man helst ska genomgått alla önskade graviditeter då ögonen ändras efter varje graviditet. Lycka till❤️

  Gilla

 4. Har gått igenom exakt samma sak som syster D ovan, både gällande problemen med ögonen från samma ålder och gjorde även operationen i Istanbul, bästa jag gjort i mitt liv. Plus att ja nt kunde ha linser för det passade nt mina ögon, såg bara suddigt. Så operationen betydde sååååå mkt för mig och tackar Allah för Han räddat mig från den blindheten hahahhahhaa 😁❤️

  Gilla

 5. asså herregud ja trodde jag var ensam om detta. Lyckades du träna upp styrkan med ögplåstret? tyvärr så slarvade jag med min. Är närsynt..

  Gilla

  1. Nej tyvärr, jag tränade upp den och synen lyckades förbättras en aning, men när jag blev äldre vägrade jag använda glasögon under många år och då blev min syn permanent försämrat, har -3 i högra ögat, vilket är ganska mycket :/

   Gilla

   1. Har också -3 i högra ögat. Närsynthet och astigmatism. Har vägrat bära glasögon länge och ska till optiken nästa vecka. Vad har du för styrka på glasögonen? och känner du att de hhälper dig se? för mig så förstoeade glaset bilden men de va fortf. suddigt :/

    Gilla

   2. Jag känner inte att synen blir SÅ mycket bättre men jag slipper helt klart huvudvärken och synen blir ju såklart skarpare .. men jag måste nog ta mig i kragen och operera ögonen faktiskt.

    Gilla

 6. Jag har minus 3,25 och minus 4 på mina ögon, helt blind alltså… Var dessutom värre under senaste graviditeten, fick köra bil med mina linser plus makens typ -1,5 glasögon, såg inte bra annars. Men det funkar med linser, allt för feg att operera 😮

  Gilla

  1. Jag är också feg, men jag måste nog ta tag i detta.. jag är SÅ dålig på att ha på mig glasögonen.. helt hopplös 😦

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s